Akredite HELAL Belgesi

Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir ?

Gıda Katkı Maddeleri Nelerdir ?

E 100, Kurkumin: Turmerik kökünden elde edilir.

E 101, Riboflavin: Peynir altı suyundan, küf mantarlarından, sentetik olarak veya genetiği değiştirilmiş organizmalar yardımıyla üretilebilir.

E 102, Tartrazin: Kimyasal olarak üretilir

E 104, Kinolin sarısı: Kimyasal olarak üretilir.

E 110, Orange yellow S: Kimyasal olarak üretilir.

E 120, Karmin: Coccuc cacti adi verilen böcekten elde edilir.

E 122, Azorubin: Kimyasal olarak üretilir.

E 123, Amarant: Kimyasal olarak üretilir.

E 124, Kimyasal olarak üretilir.

E 127, Eritrosin: Kimyasal olarak üretilir.

E 128, Red 2G : Kimyasal olarak üretilir.

E 129, Allura kırmızısı AC: Kimyasal olarak üretilir.

E 131, Patent blue V: Kimyasal olarak üretilir.

E 132, Indigotin: Kimyasal olarak üretilir. Mavi renktedir.

E 133, Brilliant mavi FCF: Kimyasal olarak üretilir. Mavi renktedir.

E 140, E 141, Klorofil: Isirgan, cimen gibi yesil bitkilerden elde edilir.

E 142, Green S: Kimyasal olarak üretilir.

E 150 a, Sade karamel: Sekerin yüksek sicaklikta isitilmasiyla elde edilir

E 151, Brilliant Black BN: Kimyasal olarak üretilir.

E 153, Bitkisel karbon: Bitkilerin yanmasyila üretilir.

E 154, Brown FK: Sentetik olarak üretilir

E 155, Brown HT: Sentetik olarak üretilir.

E 162, Pancar kökünden elde edilir.

E 163, Antosiyanin: Meyve ve bitkilerden elde edilir.

E 171, Titanyum dioksit: Dogal beyaz minerallerden elde edilir.

E 172, Demir oksit: Dogal bir mineral olan demir tozundan elde edilir.

E 173, Alüminyum: Doğal bir metaldir.

E 174, Gümüş: Doğal bir metaldir.

E 175, Altın: Doğal bir metaldir. Gıdalarda yüzey kaplamada kullanilir.

E 180, Litolrubin BK: Sadece peynirlerde yüzeyin kaplanmasinda kullanilir.

E 181, Tanen: Meşe palamudundan veya sentetik olarak elde edilir.

E 200, Sorbik asit

E 210-213, Benzoik asit

E 214- 219, Para- hidroksibenzoik asit esterleri

E 220- 228, Kükürt dioksit ve sülfitler

E 230, Bifenil, difenil

E 231- 232, Orto- fenilfenol ve sodyum tuzu

E 233, Tiabendazol

E 925, Klor gazı

E 234, Nisin: Antibiyotik etkisi olan bir koruyucu maddedir. Siyah renktedir.

E 235, Natamisin, pimarisin: Mayalara ve küflere karsi etkisi olan bir antiiyotiktir

E 239, Hekzametilen tetraamin: Günümüzde ise AB Ülkeleri’nde sadece bir çeşit İtalyan peyniri olan “Provolone” de koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.

E 242, Dimetil dikarbonat: Sıcaklığa dayanıklı olmayan pet şişelerde kullanılmaktadır.

E 249- 252, Nitrat- nitrit: Kürlenmiş et ürünlerinde ve bazı peynirlerde kullanılan ve antimikrobiyal etki gösteren bir koruyucudur.

E 260- 263, Asetik asit: Sirke asiti veya asetik asit (E 260) yüzyıllardır kullanılan ve antimikrobiyal etkisi olan organik bir asittir. Asetik asit saf halde iken sirke tadındadır.

E 262, Sodyum diasetat: Ekmek ve pastada mikroorganizmalara karsi koruyucu madde olarak kullanilir.

E 270: Laktik asit kokusuz, ekşi tatta, zayıf bir organik asittir.

E 280- 283, Propiyonik asit ve tuzları: 1940 yilindan itibaren ekmek ve peynirlerde koruyucu madde olarak kullanilmaktadir.

E 284- 285, Borik asit ve boraks: AB ülkelerinde sadece havyarda kullanilmaktadir.

E 290, Karbon dioksit gazı

E 296, Malik asit: Kimyasal olarak veya mikroorganizmalar yardımıyla biyoteknolojik yolla üretilirler.

E 297, Fumarik asit: Hem asitlendirici, hem de koruyucu özelliği olan bir asittir.E 334- 337, E 353- 354, Tartarik asit ve tuzlari: Gıdalarda kullanılan asitler arasında en eksi tada sahip olan asittir. Tartarik asit veya diğer adıyla şarap asiti şarabin artan tortusundan kimyasal yolla elde edilir.

Sitrik asit doğal olarak limon ve portakal gibi meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır.

E 322, Lesithin: Ticari olarak lesitin, yumurtadan, kolza yağından, soya unundan veya soya yağı üretimi esnasında oluşan yan ürünlerden elde edilir.

E 325- 327, Laktik asitin sodyum, potasyum ve kalsiyum tuzları da gıdalarda asit düzenleyici olarak kullanılmaktadır.

E 330- 333, Sitrik asit: Sitrik asit veya limon asiti gıda sanayiinde en yaygın kullanılan asittir.

E 350- 352, Kimyasal olarak veya mikroorganizmalar yardımıyla biyoteknolojik yolla üretilirler.E 422, Gliserol veya gliserin yağ asitleri ile birlikte yağların yapısını oluşturmaktadır. Gliserol bitkisel veya hayvansal yag asitlerinden elde edilir.

E 471- 472, Mono- ve digliseritler; gliserol (E 422) ve doğal yağ asitlerinden elde edilir.

E 473- 474, Sukroz esterleri: Yağ asiti esterleri ile sukrozdan elde edilmektedir

E 475- 476, Poligliserol esterleri: Serbest yağ asitlerinden üretilmektedir.

E 491- 495, Sorbitan esterleri ve polisorbatlar: Yağlardan elde edilen stearik asitin, sorbitol ile reaksiyonu sonucu üretilmektedir.

E 500- 504, Karbonat ve tuzları: Sodyum karbonat veya sodyum hidrojen karbonat, genelde bikarbonat sodası veya ekmek sodası olarak bilinen, NaHCO3 formülüne sahip beyaz kristalimsi veya granüler bir tozdur.

E 535, E 536, E 538, Magnezyum oksit: Minerallerden elde edilir.

E 541, Sodyum alüminyum fosfat: Kabartma tozlarına katılarak bisküvi üretiminde kullanılır.

E 551, Silisyum dioksit: Silisyum dioksit ve silikatlar kumdan elde edilir.E 570, Yağ asitleri: Hayvansal veya bitkisel yag asitlerinden elde edilir.

E 552, Kalsiyum silikat: Kalsiyum silikat hamur kabartma tozunda, sofra tuzu, vanilya tozu, baharat karışımları gibi gıdalarda kullanılabilmektedir.E 634- 635, Ribonükleiotidler: Et, et ve balık ekstraktı ve mantarlardan elde edilebilen ribonükleotidler günümüzde büyük oranda şekerin fermentasyonuyla, mayalardan veya balık kasları gibi hayvansal kaynaklardan elde edilmektedir.

E 553, Magnezyum silikat: Topaklanmayı önleyici olarak vanilya tozu ve sofra tuzunda kullanılabilmektedir.

E 554, Alüminyum silikat: Toz şeker, süt tozu gibi kuru ve toz gıda karışımlarında kullanılabilmektedir.

E 558, Bentonit; volkanik taşlardan elde edilir.

E 559, Alüminyum silikat veya kaolin: Alüminyum silikat doğal bir mineral maddedir. Alüminyum oksit ve silisyum dioksitten oluşmaktadır.

E 620- 625, Glutamik asit, monosodyum glutamat ve tuzları: Monosodyum glutamat, glutamik asitin bir tuzudur. Monosoydum glutamat (MSG) kimyasal olarak glutamik asit (E 620, bakteriyel fermentasyon yolu ile üretilir) ve sodyum hidroksit.E 630- 633, İnosinik asit ve tuzları.

E 626- 629, Guanilik asit ve tuzları: Ticari olarak mikroorganizmalar yardımıyla üretilir.

E 636, Maltol: Ticari olarak tarlakuşu ağacından, soya proteininden, kavrulmuş arpadan ve laktoz ile maltozun ısıtılmasıyla elde edilir.

E 637, Etil maltol: Etil maltol maltoldan beş kat daha yoğun bir tada sahip sentetik bir lezzet zenginleştiricidir.

E 640, Glisin ve sodyum glisinat: Glisin çoğunlukla jelatinden, kısmen de sentetik olarak üretilir.

E 650, Çinko asetat: Çinko asetat, asetik asitin (E 260) çinko tuzudur.

E 941, Azot gazı

E 907, Mikrokristalize zamk, petrolden elde edilen, esas olarak dallanmış parafin olan, katı, doymuş hidrokarbonların rafine edilmiş bir karışımıdır.

E 1000, Kolik asit: Sentetik olarak veya ineklerin safrasından elde edilir.

E 1201, Polivinil prolidon: Aroma ve vitaminleri taşıyıcı madde olarak kullanılabilir.

Helal Nedir ?

Arapça menşeili olan bir kelime olan helal, meşru, yasal ve geçerli olan anlamına gelmektedir. Helal kelimesi pozitif yapıda olması ve bu yapının olumsuz durumuda mevcut olmakla birlikte o yapıyada Haram denmektedir. Haram’ ın kelime anlamı ise helal in tam tersidir...

Devamı...

Helal Ürünler Nelerdir ?

Aşağıda sıralayacağımız ürünler helal ürünler dikakte alınabilir. Helal ürünler ayrıca birbirleriyle birleştirilerek yeni helal ürünleri oluşturabilirler.
-Balık
-Sarhoşluk vermeyen alkolsüz, katkısız doğal meyve içecekleri...

Devamı...

Haram Ürünler Nelerdir ?

Kur’ an-Kerim ayetleri ve Peygamber Efendimiz (S.A.V) ‘ in buyurdukları doğrultuda aşağıda belirtilen ürünler Yasaklanmış, meşru olmayan, haram Ürünler olarak kabul edilmiştir. Her Müslüman bu gıdalara dikkat etmeli ve uzak durmalı, kendinden de sakınmalıdır...

Devamı...

İslam Dininin Helal Ve Haram Prensipleri Nelerdir ?

Helal Belgelendirmede islamın 11 temel kaidesini prensip olarak kabul etmekteyiz.
Bu prensipler:...

Devamı...

Helal Belgesi Nedir ?

Helal Belgesi, güvenilir, dini bilgisi ve bilinci tam, muteber, işinin ehli ve tarafsız bir kurumun, belgelendirmeye tabi olan üretimi denetlemesini, dini kaideler, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, uygunluk verilmiş...

Devamı...

Akredite Akreditasyonlu Helal Belgesi Nedir ?

Helal Akreditasyon Otorite Forumunun kuruluşunun ardından IAF ile Uluslararası tanınırlık anlaşması imzalayan İHAF üyesi kuruluşların verdiği belgelere Akredite Helal Belgesi...

Devamı...

Helal Belgesini Kimler Almalı ?

Helal Belgelendirme, Müslüman tüketiciler için, meşru olan ve kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için olmazsa olmaz şarttır. Helal Gıda mevzusu dünyadaki 1.5 Milyar olarak kabataslak bilinen Müslüman nüfusu ve de helal ürün yemeyi tercih eden...

Devamı...

Helal Belgesi Belgelendirmenin Yararları Nelerdir ?

-Ürünleri, katkı maddelerini, hazırlama ve işleme metodlarını, temizlik, hijyen, sanitasyon ve sağlık şartlarını, katı güvenlik şartları uyarınca denetleyen tarafsız bir gözlemleme, izlenebilme yapısı...

Devamı...

Helal Gıda Sertifikalı Katkı Maddelerini Nerede Bulabiliriz ?

Helal Belgeli ürünleri üretirken muhakkak Helal Belgesine sahip gıda katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir. Helal belgeli gıda katkıları genellikle her ülkede bulunabilir. Ülkemizde helal belgesi olgusu...

Devamı...

Helal Belgesi Nasıl Alınır ?

Helal Belgelendirmesi için kuruluşunuzun tüm hammadde ve katkı maddelerinin helal durumları tespitini yapmış olmanız gerekmektedir,
Helal bir yapı kurmuş ve uyguluyor ve sürdürüyor olmanız gerekmektedir,
Sonraki aşamada İntersistem Teknik Sertifikasyona başvuru yapmanız,...

Devamı...

Helal Belgesi Belgelendirmesinin Diğer Belgelendirmelerden Farkı Nedir ?

1-Gerektiğinde hem kalite sistem belgesi ve ürün belgelendirme koşulları ve bunun yanı sıra hizmet şartları kontrol edilir.
2-Yürürlükteki gıda mevzuatına göre sorun teşkil etmese bile...

Devamı...

Helal Belgesi Yönetim Sistemi Gereklilikleri Nelerdir ?

Kuruluşlar, bu yönetmelikte tanımlanan sektör gereksinimlerine ek olarak, ISO 9001 Belgesi Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Belgesi Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gereklerine uygunluğu sağlamalıdır. Bu uygunluğun...

Devamı...

Helal Belgesi Testleri Nelerdir ?

1) Bitkisel ve Hayvansal Yağ Ürünleri Test ve Analizleri
•Real Time PCR
•Domuz DNA sı
•Aflotoksin...

Devamı...

Helal Belgesi İçin Binalar Ve İlişkili Yardımcı Tesislerin Yapıları, Yerleşimleri Gerekleri Nelerdir ?

İşletme içi, merdivenler, kapılar pencerelerin gerekli onarımları yapılmalı. Duvarların düz yüzeyli, su geçirmez, yıkanabilir, haşere yerleşimine...

Devamı...

Helal Belgesi İçin Depolama, Atık - Kanalizasyon Gibi Destek Hizmetleri Gerekleri Nelerdir ?

İş yerinin her bölümünde havalandırmayı sağlayıcı düzenek bulunmalıdır.
Kullanılan suyun analizleri yapılmalıdır. Üretimde içme suyu...

Devamı...

Helal Belgesi İçin Proses Hatları Ve Ekipmanları Gerekleri Nelerdir ?

Hammadde, mamul madde, katkı ve diğer yardımcı maddeler, alet ve ekipman gıda ile temas eden madde ve malzeme ile temizlik madde ve malzeme depoları birbirinden ayrı olmalı. Ürünler bulaşmanın ve ...

Devamı...

Helal Belgesi İçin Haşere Kontrolü Gerekleri Nelerdir ?

Haşere Kontrol Firmalarından lisanslı hizmet alınmalıdır. Bu hizmetlerle Pest Kontrol önlemleri alınmalı, ilaçlama ve kontrollerin yapılmalı, duvarlarda, zeminde ve tavanda delik ve açıklıklar olmamalı...

Devamı...

Helal Belgesi İçin Metal Kontrol Gerekleri Nelerdir ?

Ürün içeriğine metal bulaşma riski bulunan alanlarda gıda güvenliğini sağlamak için...


Devamı...

Helal Belgesi İçin Tedarikçi Kontrolü Gerekleri Nelerdir ?

Ürün güvenliğini tehdit edebilecek hammaddeden kaynaklanan fiziksel, kimyasal...


Devamı...

Helal Belgesi İçin Personel Gerekleri Nelerdir ?

Personel işe alımdan önce sağlık kontrollerinden geçirilmeli ve çalışma süresi boyunca belirlenmiş periyodlarda Hijyen eğitimleri almalıdır...


Devamı...

Helal Belgesi Helal Rızık Ayetleri Nelerdir ?

Kur-an-ı Kerim’ de yer alan Helal Rızık Ayetleri aşağıda listelenmiştir:
Nahl Suresi, 114. ayet:
Öyleyse Allah'ın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını

Devamı...

Helal Belgesi Haram Gıda Ayetleri Nelerdir ?

Kur-an-ı Kerim’ de yer alan Haram olan Yiyecek-İçecek Ayetleri aşağıda listelenmiştir:
Bakara Suresi, 173. ayet:...

Devamı...

ISQ Helal Belgesinin Diğer Helal Belgelerinden Farkı Nedir ?

ISQ Helal Belgelendirmesini IHAF, IAS ve Staregister kayıtlı global geçerliliği olan şuan için tek Helal Belgesi yapısında olduğundan diğer Helal Belgelerinden farklıdır. Diğer Helal Belgeleri...

Devamı...

ISO 22000 Belgesi Helal Belgesini Karşılar Mı ?

Helal Belgesi SMIIC Standartlarına göre yapılmakta olup ayrı bir standarttır, ISO 22000 Belgesi veya başka bir ISO Belgesi standardı yada başka her hangi bir global standart Helal Belgesi Standardını karşılamaz...

Devamı...

Helal Belgesinin Uluslararası Geçerliliği Nasıldır ?

2017 YILINDAN itibaren IHAF-Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu global manada tek akreditasyon yapısını sağlayan organizasyon olmuştur. Bu organizasyona üye kurum...

Devamı...

Diğer Helal Belgeleri Geçerli Midir ?

IHAF onayı 2018 yılından itibaren devreye girdiği için 2018 yılından itibaren IHAF organizasyonu üyesi olmayan kuruluşların, akreditasyon kuruluşlarının, derneklerin, diyanet...

Devamı...

Helal Belgesi Fiyatları Neden Pahalı ?

Helal Belgesi fiyatları işletme yapısı, ürün yapısı, özellikleri, denetim kriterleri, test kontroller, izleme, doküman inceleme, saha kontrol vb. yapıların belirlediği maliyetler hesap edilerek fiyat tespit ediliyordu.
Ancak;...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene