Tel : +90 216 305 46 66

HACCP Gıda Üretim Belgesi

HACCP İçin Gıda İşleme Yerlerinin Tasarımı Ve Yapım Malzemesi Nasıl Olmalı ?

HACCP İçin Gıda İşleme Yerlerinin Tasarımı Ve Yapım Malzemesi Nasıl Olmalı ?

• Kuruluş herhangi bir çevresel bulaşma (kontaminasyon) alanına yakın olmalı

• Yolları uygun bir şekilde yapılmış, tuzdan korunmalı ve su akış yeri bulunmalı

• Bina dışarıdan gelecek kontaminasyona, haşerelere karşı korunmalı

• Çatı, duvarlar ve şirketin diğer yapılar, kaçakları (yağmur girmesi, vb) önleyecek şekilde yapılmalı

• Zemin, duvarlar ve tavan düz yüzeyli, kolay temizlenebilirve üretime uygun şekilde yapılmalı

• Duvar, zemin ve tavanların birleşim yerleri yuvarlatılmış ve toz birikmesini önleyecek şekilde yapılmalı

• Duvar, zemin ve tavanların yapım malzemesi içerde üretilen gıdaya kontamine etmeyecek şekilde seçilmeli

• Zemin, sıvıların (temizleme suyu...) kolayca akabileceği şekilde eğimli yapılmalı

• Pencerelerde tel örgü var, sinek vb.girişi önlenmeli

• Pencere camları kırılmaya karşı korumalı veya camın dışında malzemeden yapılmalı

• Kapılar düzgün yüzeyli, sıvı emmeyen (non-absorbent) malzemeden ve mümkünse kendi kendine kapanabiliyor olmalı

• Çapraz kontaminasyon olabilecek alanlar birbirinden uygun bir şekilde ayrılmalı (örneğin; çiğ ve bitmiş ürün depoları)

• Kuruluştaki iş akışı çiğ üründen bitmiş ürüne doğru tek yönde olmalı

• Mümkünse işletme içinde proses akış diyagramı olmalı

• Kuruluş içindeki aydınlatma yeterli olmalı

• Işıklandırma içeride işlenen gıdanın rengini değiştirmemeli

• Işık ampulleri kırılarak gıda içine düşmeye karşı korunmalı

• Buhar, su yoğunlaşması veya tozun birikimini önleyecek şekilde yeterli havalandırma sağlanmalı

• Havalandırma girişleri filtreli; filtreler uygun bir şekilde temizlenmeli/ değiştirilmeli

• Mikrobiyolojik olarak hassas üretim bölgelerinde pozitif hava basıncı sağlanmalı

• Su giderleri ve diğer atıkların atıldığı kanalizasyon girişlerinde süzgeç/ tel örgü olmalı

• Kuruluş içinde lağım giderleri ve atık giderleri çapraz kontaminasyonu önleyecek şekilde tasarlanmalı

• Atık ve yenmeyecek malzeme depoları kontaminasyonu önleyecek şekilde tasarlanmalı

• Atık için kullanılan kaplar işaretlenmiş, herhangi bir kaçağı olmamalıve kapalı durumda bekletilmeli

• Atık için kullanılan kaplar belirli aralıklarla temizlenip / dezenfekte edilmeli (sanitasyon)

• Gıda işleme alanlarında yeterli sayıda el yıkama lavaboları olmalı

• Uygun olduğunda, el yıkama yerleri elle temas edilmeden açılıp kapanacak şekilde ve sabun, el dezenfektanı ve el kurutmak için havlu (tek kullanımlık) vb bulundurulmalı

• El yıkama yerlerinde yeterli soğuk ve sıcak su olmalı

• El yıkama, yemek yeme ve üst değiştirme odalarında yeterli su gider yeri olamlı ve havalandırması yapılmalı

• Uygun yerlerde “el yıkama” talimatları asılmalı

• Tuvaletler doğrudan gıda işleme yerlerine açılmalı

• Kuruluş içinde kullanılan aletler kolay temizlenen, aşınmayan malzemeden yapılmalı

• Ekipman temizleme/dezenfeksiyon malzemeleri/ekipmanları gıda depolama, işleme ve paketleme ünitelerinde bulundurulmamalı

• Gıda işleme yerinde “içme kalitesinde” su olmalı

• Su, içme kalitesi açısından belirli aralıklarla analiz edilmeli

• Içilebilir ve içilemez su arasında her hangi bir bağlantı olmamalı

• Su depolama gerektiğinde, depo bu iş için uygun ve kontaminasyon önlenmiş olmalı ve kapalıdurumda bulundurulmalı

• Suyun sıcaklık ve akış basıncı temizlik, vb operasyonlar için yeterli olmalı

• Suya yapılan kimyasal işlem (örn;klorlama) izleniyor ve kayıt edilmeli

• Kullanım sonrası tekrar sirkule edilen su analiz edilmeli

• Tekrar sirkule edilen su, farklı bir dağıtım şebekesine sahip olmalı

• Kazandaki buhar suyu periyodik olarak analiz ediliyor ve kimyasal işlem yapılıyorsa izlenmeli

• Gıda işlenmesinde kullanılan buhar içme suyu kalitesindeki sudan yapılmalı

HACCP Belgesi Nedir ?

Gıda endüstrisinde risk analizi olarak nitelendirilen HACCP, "Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları" olarak adlandırılmaktadır.
HACCP ile amaçlanan, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek unsurların safdışı bırakılması için önlemlerin...

Devamı...

HACCP Nereden Gelmektedir ?

Gıda güvenliği sisteminin gelişim süreci aşağıda belirtilen yıllarda yapılan uygulamalarla olmuştur:
- 1960: NASA ve ABD ordusu (Phillsbury).
- 1970: FDA resmi denetimlerde...

Devamı...

HACCP Ve Tarihi Gelişimi Nedir ?

Gıda konusunda tarım ile ilgili bakanlığımızın Gıda firmalarından istediği gıda üretim uygulamaları ve belgelendirmesi noktasından başlayarak soruları cevaplandırıyor ve kullanıcılarımıza gerekli bilgileri aşağıda veriyoruz.
Global nüfusun hızlı artması ve kırsal bölgelerde yaşayan...

Devamı...

HACCP Belgesinin Faydaları Nedir ?

Yapılan çalışmalar sonucunda HACCP aşağıdaki faydaları sağlayacaktır:
- Türkiye’ de Gıda Üretim Sertifikasyonu’ nu almanızı ve Bakanlığın ilgili mevzut ve gereksinimlerine uygun şekilde çalışmanızı sağlar.
- Gıda güvenliğini için etkili bir uygulama metodu...

Devamı...

HACCP İçin Taşıma Ve Depolama Nasıl Olmalı ?

HACCP Gıda güvenliğinde önemli konulardan biriside taşıma ve depolamadır. Güvenlik normlarında üretilen gıdaların taşıma ve/veya depolamadan kaynaklı bozulma, kirlenme ve bulaşma gibi durumlarla...

Devamı...

HACCP İçin Ekipman Ve Makina Nasıl Olmalı ?

Gıda üretiminde ekipmanlarda dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemlerindendir. Ekipmanların gıda ile etkileşimi, gıdaya teması ve/veya gıdayı üretmeleri direk bulaşma ve önlem alınması gereken dikkat...

Devamı...

HACCP İçin Personel Hijyeni Nasıl Olmalı ?

Gıda üretimi için hammaddeler, ekipmanlar, taşıma-depolama nasıl önemli ise o enstrümanları kullanan personelinde kritik konumda olduğu ve en çok risk unsure olduğu unutulmamalıdır...

Devamı...

HACCP İçin Sanitasyon Ve Haşere Kontrolü Nasıl Olmalı ?

• Kuruluşun yazılı bir temizleme/dezenfeksiyon (sanitasyon) programı olmalı.programda bu işi yapacak kişiler ekipmanın/yüzeyin adı, sıklık, kullanılacak kimyasalın adı ve konsantrasyonu...

Devamı...

HACCP İçin Ürün Geri Çağırma Prosedürleri Nasıl Olmalı ?

• Kuruluş yazılı bir ürün geri çağırma/çekme prosedürüne sahip olmalı
• Prosedüre geri çekme işlemini yapacak kişinin (kişilerin) adı, sorumlulukları, geri çekilen ürünün nasıl tanımlanacağı...

Devamı...

HACCP İçin Cam, Tahta-Ahşap, Metal Vb. Yabancı Madde Politikaları Nasıl Olmalı ?

• Ürüne nerelerden cam, odun, metal, vb karışabileceği incelenmeli
• İşletmedeki cam malzeme kırılmaya karşı korunmalı olmalıdır
• Laboratuvarda kullanılan cam malzemenin...

Devamı...

HACCP İçin GMP Kritik Faktörleri Nelerdir ?

Yukarıdakilerin yanısıra, ORTAK GMP KRİTİK FAKTÖRLERİ olarak adlandırılan ve gıda işletmelerinde mutlaka kontrol altında tutulması gereken uygulamalar da aşağıda verilmektedir:...

Devamı...

HACCP Gıda Üretim Sertifikasyonu

1.HACCP GIDA ÜRETİM SERTİFİKASYONU GİRİŞ
Gıda üretim sertifikasyonunda sistem detaylarını aşağıda belirtildiği gibi madde madde uygulayarak gereksinimleri yerine getirebilirsiniz.
2. HACCP VE GIDA SEKTÖRÜ TANIMLARI- TEMEL KAVRAMLAR NELER ?...

Devamı...

HACCP Ön Gereksinim Ve Ön Koşul Programları Nelerdir ?

HACCP sisteminin uygulanmasında “Ön gereksinim programları” olarak adlandırılan temel uygulamalar sistemin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ön gereksinim programları, güvenli gıda üretimi için...

Devamı...

HACCP Uygulamaları

4. HACCP Uygulaması Nasıldır ?
HACCP uygulaması başlatılmadan önce firmaların organizasyon şeması, gıda emniyet politikası ve gıda emniyet hedeflerini oluşturması gerekmektedir.
4.1. HACCP Hazırlık Aşamaları...

Devamı...

HACCP Belgesi Nasıl Alınır ?

Gıda Üretim Sertifikaları için Tarım Bakanlığının istemiş olduğu HACCP Belgesi için:
• Firmamıza başvurmanız,
• Sözleşme yapmanız...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene