İnşaat Asansörü Nedir ?

İnşaat sektörünün yoğun olarak aktif olduğu ve zamanla yarışıldığı günümüz şartlarında, gerek personel, gerek ise yüklerin taşınmasında büyük kolaylık sağlarlar.

Standart geçen tanımı ‘’Geçici olarak inşaatlara montajı yapılan güç aktarımlı sahaya giriş yetkisi bulunan insan taşımada kullanılan asansör’’ olup aşağıdaki kriterleri karşılayan ekipmandır.

- Kişi, kişiler ve malzemelerin nakliyesi amaçlı kullanılmalıdır

- Klavuzlu

- Dikey ile en fazla 15o açı ile çalışan

- Destekli veya tamamen kasnaklı çelik halat, dişli ve pinyon dişli veya geniş mafsalla tahrik edilen

- Direklerin montajda desteklenmesinde bağımsız konstrüksiyon gerektiren veya gerektirmeyen

Başa Dön

İnşaat Asansörlerinin Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ?

İnşaat Asansörlerinin – İnşaat Vinçlerinin periyodik kontrolü ve muayenesi; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile TS EN 12159 İnşaat vinçleri- Personel ve malzeme taşımak için- Düşey kılavuz raylı, kabinli standardında belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır.

İnşaat Asansörlerinin – İnşaat Vinçlerinin muayenesi standartta belirtilen kriterlere göre

Ekipmanın görsel, kabin kontrolü, kabin üstü kontrolü, kabin altının kontrolü, Durak kapılarının kontrolü, Kabin kapılarının kontrolü, Ekipman yürüyüş yolunun kontrolü, kaldırma grubunun kontrolü, elektriksel bağlantılarının, geçiş yollarının kontrolü ve topraklama kontrolü, emniyet ekipmanlarının kontrolü ile yük ve fren testlerini kapsar.

İnşaat Vinçlerinin – İnşaat Asansörlerinin periyodik kontrolleri esnasında bakım firmasından yetkili bir personelinde İntersistem Teknik personeline eşlik etmesi gerekmektedir.

Yük testleri:

- Dinamik Yük Testi: Ekipman beyan kapasitesinin 1,1 katı yük ile çalıştığı mesafe boyunca test edilir.

- Statik Yük testi: Ekipman beyan kapasitesinin 1,25 katı yük ile yerden az bir miktar (100mm civarı) kaldırılarak 10 dakika boyunca test edilir. Test esnasında kabinin aşağıya kaymaması beklenmektedir.

- Paraşüt Fren Testi: Paraşüt fren testinin gerçekleştirilebilmesi için bakım firmasından bir yetkili personelin bulunması şarttır. Paraşüt fren testi ekipmanın beyan kapasitesinin 1,3 katında yükte gerçekleştirilir. Amaç ekipmanın frenlerinde, kaldırma gurubunda bir sorun meydana geldiği zaman yardımcıl fren olan paraşüt frenin görevini yerine getirip getirmediğinin kontrolüdür

- Aşırı Yük Sensörü Kontrolü: Ekipmanın beyan yükünün %20 si aşıldığında devreye giren bir aşırı yük sivicinin varlığı ve aktif olarak görevinin yerine getirip getirmediği kontrol edilir.

Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve bulundurulması gereken yükler ile ilgili olarak İntersistem Teknik Personeli tarafından önceden mail yolu ile bilgilendirilir.

Başa Dön

İnşaat Asansörü Periyodik Kontrolü Neye Göre Yapılır ?

Kaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan İnşaat Asansörleri – İnşaat Vinçleri 6331 sayılı “ İs Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi en az yılda 1 defa veya daha fazla periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.

“İlgili Mevzuat gereği yönetmeliğin Ek III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile İlgili Hususlar bölümünün 1.4 Maddesi gereği; “Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır ibaresi yer almaktadır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemişse iş ekipmanının periyodik muayene & kontrol, bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.

İnşaat Asansörlerinin – İnşaat Vinçlerinin periyodik kontrolleri yükseltilme, halat değişimi, gibi müdahalelerden sonra yeniden yapılmalıdır.

Başa Dön

İnşaat Asansörlerinin Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Kontrolü yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standardın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

Başa Dön

İnşaat Asansörlerinin Periyodik Kontrolü Raporu Nasıl Hazırlanır ?

Kontrolü yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standardın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

Başa Dön

İnşaat Asansörlerinin Periyodik Kontrolü Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.

Başa Dön
Not: Bu Bölümdeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. 01 Ocak 2022 itibarı ile periyodik kontrol işlemlerini yapmamaktayız.
iso-9001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 9001 Belgesi
Belgelendirme
helal-belgesi-popular-hizmetler
Helal Belgesi Belgelendirme
iso-27001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 27001 Belgesi Belgelendirme
vegan-belgesi-populer-hizmetler
Vegan Belgesi Belgelendirme
dogal-gida-belgesi-populer-hizmetler
Doğal Gıda Belgesi Belgelendirme
iso-22000-belgesi-populer-hizmetler
ISO 22000 Belgesi Belgelendirme
iso-14001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 14001 Belgesi Belgelendirme
Kalitenizi "Tescillemek" ister misiniz ?