ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Belgesi

ISO 22000:2005 Belgesi Faydaları Nelerdir ?

ISO 22000:2005 Belgesi Faydaları Nelerdir ?

Gıda güvenliği bir yönetim sistem standardı olması nedeniyle işletme yönetim olgusunu ön plana çıkartarak çok geniş bir fonksiyon ortaya koymuştur ki işletmeler bu fonksiyonları ve adımlarını uyguladıkları taktirde aşağıda genel olarak belirtmeye çalıştığımız faydaları kazandırmaktadır.

• Kuruluşunuza aşağıdaki faydaları sağlayacaktır.

• Pazarda güven kazanma

• Uluslararası ilişkilerde artış

• Rekabet gücü kazanma

• Ürün ve hizmet kalitesinde ölçülebilir düzelme

• Standart dışı üretimde azalma dolayısıyla ürün geri dönüşlerinin ortadan kalkması ve imaj korunması

• Üretim ve işlemlerde disiplin oluşturma

• Yönetim etkinliğini artırma

• Uluslar arası pazarlara girişte ilk gereksinimi sağlama, tüm dünyada ticaret kolaylığının sağlanması

• Kalite kültürüne sahip olma ve geliştirme

• Daha etkin karar mekanizması oluşturmak için veri toplama ve kontrol

• Tüm çalışanların ortak sorumluluğu sağlanarak etkin bir oto-kontrol sisteminin uygulanmasının sağlanması

• Etkin zaman yönetimi

• Tüketiciyi bilinçlendirme

• Etkin stok kontrolü ve veri sağlama

• Etkin müşteri hizmeti

• Tedarik zincirinde iyi bir yer edinme/güven oluşturma

• Ürün yaklaşımı yerine sistem yaklaşımı

• Kaynak optimizasyonu – dahili ve gıda zinciri boyunca

• Daha iyi planlama, daha az üretim sonrası doğrulama

• İyileştirilmiş dokümantasyon

• Ön şartlı programların sistematik yönetiminin sağlanması

• Artan teknik yeterlilik sağlanması

• Gıda güvenliği unsurları hakkında tedarikçiler ve müşteriler, denetleyiciler ve diğer ilgili taraflar ile dinamik iletişim

• Gıda güvenliği tehlikelerinin tanımlanması ve kontrol önlemlerinin uygulanması için sistematik ve önleyici bir yaklaşım sağlanması

• Yükümlülüklerini bilen ciddi ve profesyonel bir organizasyon oluşturulması

• Ürün güvenliğine olan güvenin artması

• Proses kontrolün dökümanlarla kanıtlanmasına olanak vermesi

• Spesifikasyon ve yasal mevzuatla uyum içinde olduğunun kanıtlanmasını sağlamakla beraber daha bir çok faydaları vardır.

ISO 22000:2005 Belgesi Nedir ?

ISO 22000:2005 standardı ‘‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’’ olarak oluşturularak yayınlanmış, TS 13001 HACCP standardı iptal edilmiştir.
Üreticiden tüketiciye kadarki zincirde her kesimi tümüyle etkileyen...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standart Serisi Hangi Standartları Kapsar ?

Standartlar Teşkilatı, yayınladığı gıda güvenliği standart serisini aşağıdaki standartlardan oluşturmakta ancak asıl sistemin uygulanıp belgelendirileceği standart ise ISO 22000:2005 standardıdır.
• TS EN ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kapsamı

ISO 22000:2005 dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlama amacıyla düzenlenmiş yeni bir standarttır.
ISO 22000:2005 standardı, gıda endüstricilerinin, müşterilerine ve tüketicilerine karşı, gıda güvenliği ilkelerine ne kadar bağlı...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Amacı Nedir ?

• ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardının yorumlanmasını sağlamak.
• Bu standardın getirdiği yenilikleri özümsemek
• Gıda Güvenliği kavramlarını anlayabilmek....

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Gelişti ? Tarihçesi Nedir ?

Gıda güvenliği yönetim sistemi tarihsel gelişimi incelendiğinde aşağıda belirttiğimiz süreçlerde yapılan gelişmeler ve değişmeler standardın şu andaki hale getirilmesine neden olmuştur...


Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Bir Standarttır ?

Genel yönetim sistemi ile oluşturulan standart çok kapsamlı bir yapı kurulmasını sağlamak için aşağıda belirtilen unsurlar kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktadır...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kimler İçindir ?

ISO 22000:2005 Uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi İşletmelere Ne Kazandırır ?

Standart sistem standardı olarak işletmelere bir çok kazanımlar sağlamakta olup, başlıca aşağıda belirtilen unsurları direkt olarak sağlar.
• Bir gıda güvenlik sistemini planladığını,Uyguladığını, sürdürdüğünü...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle HACCP Arasındaki Farklar Nelerdir ?

İki standartta özellik ve yapı bakımından çok farklılıklar arzetmekte olup kısaca aşağıda verilen unsurlarla kıyaslanmaktadır.
• Tasarlanmış kullanımlarına göre tüketici için ürünleri sağlamada...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle ISO 9001 Standartları İlişkisi Nedir ?

Yönetim sistemleri olarak ortak ilişkiler aşağıda belirtildiği gibidir.
• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri şartlarının karşılanmasında, kalite yönetim sisteminin şartlarını ortaya koyar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Neler Getirdi ?

Gıda Güvenliği yönetim sistemi ile işletmelerde yapılması gereken uygulamalar, olması gereken şartlar gibi düzenlemelerin açık ifade ile aşağıda beyan ettiğimiz unsuzları getirmiştir.
• Tamamen firma dışı uzmanlarca geliştirilmiş gıda güvenliği yönetim sisteminin (HACCP plan ve ön koşul programlarının)...

Devamı...

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nasıl Oluşturulur ?

Aşağıdaki unsurlar yerine getirilecek şekilde uygulanarak sistem oluşturulur.
• Tehlikelerin tanımlanması ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.
• Operasyonel ön gereksinim programları yazılı hale getirilmelidir...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standardı Başlıkları Nelerdir ?

1 Kapsam
2 Atıf yapılan standardlar
3 Terimler ve tarifler...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Detayları

ISO 22000:2005 Standardında Gıda güvenliği; gıdada tüketim anında gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerine giriş gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir, bu nedenle de gıda zinciriboyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Alınır ?

Belgelendirme Prosedürü İle :
İntersistem gibi belgelendirme firmalarının yaptıkları tetkik 3.taraf tetkik olarak tanımlanmaktadır. Sistemini kurmuş ve uygulamaya almış olan firmaların Belgelendirilmesi aşağıda anlatılan...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene