ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Belgesi

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Alınır ?

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Alınır ?

Belgelendirme Prosedürü İle :

İntersistem gibi belgelendirme firmalarının yaptıkları tetkik 3.taraf tetkik olarak tanımlanmaktadır. Sistemini kurmuş ve uygulamaya almış olan firmaların Belgelendirilmesi aşağıda anlatılan işlem aşamalarından sonra gerçekleştirilebilmektedir :

1.TEKLİF : ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini kurarak belgelendirilmek isteyen firmalar öncelikle Belgelendirme firmalarından fiyat teklifi alır. Belgelendirme firmaları ise fiyatlarını belirlerken Belgelendirilecek firmada çalışan personel sayısına göre fiyatlarını belirlemektedirler. Firmanın büyük olması tetkik için daha fazla gün ayrılmasını vb gerektirdiği için tetkikin bütün proseslerinin gerçekleştirilmesinde öncelikli olarak çalışan sayısının bilinmesi gerekmektedir. Fiyat teklifinin kabulü halinde belgelendirilecek olan firma Belgelendirme kuruluşuna ( İntersistem ) müracaat eder.

2.MÜRACAAT : Belgelendirilmek isteyen Kurum, Belgelendirme kuruluşuna ( İntersistem ) ait müracaat formunu doğru ve eksiksiz olarak doldurarak müracaat sırasında Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (ISO 22000:2005) veya ilgili sistem ( ISO 9001, ISO 14001 , OHSAS 18001, ISO 13485, ISO 10002, ISO 16949, HACCP, CE v.b. ) dokümanlarını ve istenen diğer ek evrakları hazırlayarak Belgelendirme kuruluşuna sunarak müracaatını yapar.

3.DOKÜMAN TETKİKİ : Belgelendirme kuruluşuna ( İntersistem) müracaat eden firma müracaat sırasında ilgili sistem / sistemlere ait Dokümanlarının bir örneğini de sunar. Belgelendirme kuruluşu tarafından görevlendirilen Baş Denetçi tarafından Sistem dokümanları incelenerek ilgili standart şartlarını karşılayıp karşılamadığı kontrol edilir. Bu inceleme neticesinde şartlar karşılanmış ise firma denetim planına alınır. Karşılamaması durumunda ise müracaat eden firmaya durum yazılı olarak raporlanarak eksikliklerinin gidermesi istenir. Firmanın eksikliklerini gidermesinden sonra denetim planına alınır. Doküman tetkiki ile birlikte baş denetçi tarafından gerekli görülmesi halinde bir ön ziyaret de planlanabilmektedir.

4.DENETİM PLANLAMA : Belgelendirme kuruluşu ISO 17021 şartlarına bağlı kalarak kuruluşun büyüklüğüne göre firmada uygulamaların yerinde görülmesi için gerekli olacak denetim süresini ve uygun denetçileri , tarihi belirler. Bu bilgiler firmaya ulaştırılarak teyidi istenir. Teyidin ardından ilgili tarihte denetim yapılır.

5.DENETİM : Planlanan tarihte firma denetimi gerçekleştirilir.Denetim açılış toplantısı ile başlar. Daha sonra denetim programına uygun olarak ilgili departmanlar yerlerinde ziyaret edilerek sistem şartlarına ait dokümanlar ve uygulamaları denetçiler tarafından incelenir. Bütün standart maddeleri ve departmanların tetkikinin ardından denetçiler var ise bulgularını değerlendirerek Belgelendirme için olumlu veya olumsuz olarak tavsiye kararını verir. Bu karar kapanış toplantısı vasıtası ile firmaya da aktarılır. Denetim ekibinin verdiği karar olumsuz olur ise ilgili uygunsuzlukların düzeltilmesi talep edilir. Denetim ekibinin verdiği karar olumlu ise veya uygunsuzlukların giderilmesi, bunun belgelendirme kuruluşu tarafından teyit edilmesinin ardından ( takip tetkiki veya tetkik sırasında yapılan düzeltmeler , düzeltmelerin belgelendirme kuruluşuna ulaştırılması ve bunun doğruluğunun onaylanması ) belgelendirme kuruluşunun iç prosedürü işlemeye başlar.

6.SÖZLEŞME : Raporların ilgili komite tarafından incelenerek onaylanması durumunda sertifikalar hazırlanarak firma ile Belgelendirme Sözleşmesi yapılır ve ilgili sistem belgesi firmaya sunulur.Belgeler ve sözleşme üç yıl geçerli olup bu süre içerisinde Belgelendirme kuruluşu tarafından yılda en az 1 defa Gözetim Tetkiki yapılarak sistem şartlarının devamlılığının takibi yapılır. Bu tetkikin sonuçları ve sözleşme şartları baz alınarak bu çalışmalar devam ettirilir.

7.BELGE YENİLEME: ISO 22000:2005 Belge geçerlilik süresi dolmadan bir iki ay önce, belge sahibi firma başvuruda bulunarak, belge süresinin uzatılmasını talep eder. Bu durumda belgenin denetimi yapılır ve belge geçerlilik süresi üç yıl daha uzatılır.

ISO 22000:2005 Belgesi Nedir ?

ISO 22000:2005 standardı ‘‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’’ olarak oluşturularak yayınlanmış, TS 13001 HACCP standardı iptal edilmiştir.
Üreticiden tüketiciye kadarki zincirde her kesimi tümüyle etkileyen...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standart Serisi Hangi Standartları Kapsar ?

Standartlar Teşkilatı, yayınladığı gıda güvenliği standart serisini aşağıdaki standartlardan oluşturmakta ancak asıl sistemin uygulanıp belgelendirileceği standart ise ISO 22000:2005 standardıdır.
• TS EN ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kapsamı

ISO 22000:2005 dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlama amacıyla düzenlenmiş yeni bir standarttır.
ISO 22000:2005 standardı, gıda endüstricilerinin, müşterilerine ve tüketicilerine karşı, gıda güvenliği ilkelerine ne kadar bağlı...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Amacı Nedir ?

• ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardının yorumlanmasını sağlamak.
• Bu standardın getirdiği yenilikleri özümsemek
• Gıda Güvenliği kavramlarını anlayabilmek....

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Gelişti ? Tarihçesi Nedir ?

Gıda güvenliği yönetim sistemi tarihsel gelişimi incelendiğinde aşağıda belirttiğimiz süreçlerde yapılan gelişmeler ve değişmeler standardın şu andaki hale getirilmesine neden olmuştur...


Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Bir Standarttır ?

Genel yönetim sistemi ile oluşturulan standart çok kapsamlı bir yapı kurulmasını sağlamak için aşağıda belirtilen unsurlar kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktadır...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kimler İçindir ?

ISO 22000:2005 Uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi İşletmelere Ne Kazandırır ?

Standart sistem standardı olarak işletmelere bir çok kazanımlar sağlamakta olup, başlıca aşağıda belirtilen unsurları direkt olarak sağlar.
• Bir gıda güvenlik sistemini planladığını,Uyguladığını, sürdürdüğünü...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Faydaları Nelerdir ?

Gıda güvenliği bir yönetim sistem standardı olması nedeniyle işletme yönetim olgusunu ön plana çıkartarak çok geniş bir fonksiyon ortaya koymuştur ki işletmeler bu fonksiyonları ve adımlarını uyguladıkları taktirde...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle HACCP Arasındaki Farklar Nelerdir ?

İki standartta özellik ve yapı bakımından çok farklılıklar arzetmekte olup kısaca aşağıda verilen unsurlarla kıyaslanmaktadır.
• Tasarlanmış kullanımlarına göre tüketici için ürünleri sağlamada...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle ISO 9001 Standartları İlişkisi Nedir ?

Yönetim sistemleri olarak ortak ilişkiler aşağıda belirtildiği gibidir.
• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri şartlarının karşılanmasında, kalite yönetim sisteminin şartlarını ortaya koyar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Neler Getirdi ?

Gıda Güvenliği yönetim sistemi ile işletmelerde yapılması gereken uygulamalar, olması gereken şartlar gibi düzenlemelerin açık ifade ile aşağıda beyan ettiğimiz unsuzları getirmiştir.
• Tamamen firma dışı uzmanlarca geliştirilmiş gıda güvenliği yönetim sisteminin (HACCP plan ve ön koşul programlarının)...

Devamı...

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nasıl Oluşturulur ?

Aşağıdaki unsurlar yerine getirilecek şekilde uygulanarak sistem oluşturulur.
• Tehlikelerin tanımlanması ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.
• Operasyonel ön gereksinim programları yazılı hale getirilmelidir...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standardı Başlıkları Nelerdir ?

1 Kapsam
2 Atıf yapılan standardlar
3 Terimler ve tarifler...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Detayları

ISO 22000:2005 Standardında Gıda güvenliği; gıdada tüketim anında gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerine giriş gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir, bu nedenle de gıda zinciriboyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene