ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Belgesi

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Belgesi

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Belgesi

ISO 22000:2005 Nedir ?

ISO 22000:2005 standardı ‘‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’’ olarak oluşturularak yayınlanmış standarttır.

Ayrıca, TS 13001 HACCP standardı bu standardın uygulamaya girmesi ile iptal olmuştur.

Üreticiden tüketiciye kadarki zincirde her kesimi tümüyle etkileyen gıda kökenli salgın, zehirlenme, bozulma vb. olumsuzluklar, endüstriyel kalite sistemindeki hijyen sorunlarından kaynaklanmaktadır. Üretimden-tüketime risk oluşturabilen her bir parametrenin ürünler bazında ayrı ayrı belirlenip, bu noktaların incelenmesiyle sorunların giderilmesi yolunda görüş birliğine varılmıştır. ‘‘Kritik Kontrol Noktaları’’nın belirlenmesi riskin azaltılması, dolayısıyla da riskin engellenmesini sağlayacaktır. Böylece olayların teknik ve sosyo-ekonomik boyutlarıyla ele alındığı yeni bir bakış açısı geliştirilmiş ve yaygınlaştırılmıştır.

Bu standard, gıda endüstrisi uzmanları tarafından geliştirilmiş olan uluslar arası kabul görmüş bir standarttır. Bu standardın amacı, gıda güvenliği yönetiminin ihtiyaçlarını gıda tedarik zinciri ile uyumlu hale getirmektir. Bu gıda standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standardının yerini alabilecek ve dünyada ISO 9001 belgesi gibi kabul görebilecek bir standart olması öngörülmektedir.

ISO (International Organisation for Standardization) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında yayınlanan ISO 22000:2005 standardı, ‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ olarak yayınlanmış ilk uluslar arası standarttır. Bu standart Uluslararası Standart Örgütü’ nün ISO/TC 34. teknik komite tarafından bütün dünyadaki dernekler ve gıda uzmanlarının da bir araya gelmesiyle geliştirilerek yayınlanmıştır.

27.01.2006 tarihinde ISO 22000:2005 standardı, TS EN ISO 22000 standardı olarak TSE-Türk Standardları Enstitüsü tarafından yayınlanmış ancak daha sonra iptal edilerek yerine 24.04.2006 tarihinde TS EN ISO 22000:2005 standardı ‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’ yayınlanmış olup, standart üzerindeki redaksiyonel düzeltmeler devam etmektedir. Bu standardın yayınlanması ile TS 13001 – HACCP standardı iptal edilerek, yürürlülükten kaldırılmıştır.

Güvenli gıda alımı için sürekli artan bir müşteri talebi bulunması, ülkeler tarafından birçok gıda güvenliği standartlarının geliştirilmesine yol açmıştır ve artan sayıda ulusal standartlar karışıklığa neden olmuştur. Sonuç olarak uluslararası bir uyumluluğa ihtiyaç vardır ve Bu Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile bu ihtiyacı karşılamak hedeflenmektedir.

Bu standard, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır.

Standardın ana prensibi:

‘‘müşteriler için ürünlerin kullanımının güvenli olmasını sağlayacak bir gıda güvenliği yönetim sistemini planla, tasarla, uygula, işlet, bakım yap ve güncelle’’ ( ISO 22000:2005)

ISO 22000 Standard Ailesi/Serisi Hangi Standardları Kapsar ?

Standartlar Teşkilatı, yayınladığı gıda güvenliği standart serisini aşağıdaki standartlardan oluşturmakta ancak asıl sistemin uygulanıp belgelendirileceği standart ise ISO 22000:2005 standardıdır.

•TS EN ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda Zincirindeki kuruluşlar için şartlar

•ISO 22003 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda güvenliği yönetim sistemlerinin tetkikini ve belgelendirmesini yapan kuruluşlar için şartlar

•TS EN ISO 22004 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi –ISO 22000:2005’in uygulanması ile ilgili kılavuzu

•ISO 22005,Yem ve gıda zincirinde izlenebilirlik- Sistem tasarımı ve hazırlanması için genel ilkeler ve kılavuzu’ ndan oluşmaktadır.

ISO 22000:2005 Kapsamı

Bu standard dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlama amacıyla düzenlenmiş yeni bir standarttır.

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardı, gıda endüstricilerinin, müşterilerine ve tüketicilerine karşı, gıda güvenliği ilkelerine ne kadar bağlı olduklarını gösterebilmelerini sağlamak amacıyla gıda güvenliğini garanti altına almak için araç, teknik, süreç kontrol ve düzenleyici gereklilikleri, bir yönetim sistemi çatısı altında bir araya getirmektir.

Bu standardı uygulamak isteyen firmalar, Codex Alimentarius tarafından prensipleri belirlenmiş bir HACCP sistemi kurarak tüm prosesleri için riskleri tanımlamış olmalıdırlar ve aynı zamanda geçerli iyi Üretim Uygulamaları, varsa sektöre ait yasal gereklilikler ve dökümante edilmiş bir yönetim sistemi (ISO 9001:2008 de olduğu gibi) ve tedarik zinciri içinde etkileşimli iletişim ile de desteklenmelidir. ISO 22000:2005 için aynı zamanda ISO 22004 Kılavuz Standardı hazırlanmıştır.

ISO 22000:2005 Amacı Nedir ?

•Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi' nin yorumlanmasını sağlamak.

•Bu standardın getirdiği yenilikleri özümsemek

•Gıda Güvenliği kavramlarını anlayabilmek.

•Şirketlerde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kurmak için standardın şartlarını anlamak.

ISO 22000:2005' ten ISO 22000:2018 Belgesi geçişi 2021 yılına kadardır. 2005 versiyonu 2021 yılında iptal olacaktır.

ISO 22000:2005 Belgesi Nedir ?

ISO 22000:2005 standardı ‘‘Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri – Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar’’ olarak oluşturularak yayınlanmış, TS 13001 HACCP standardı iptal edilmiştir.
Üreticiden tüketiciye kadarki zincirde her kesimi tümüyle etkileyen...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standart Serisi Hangi Standartları Kapsar ?

Standartlar Teşkilatı, yayınladığı gıda güvenliği standart serisini aşağıdaki standartlardan oluşturmakta ancak asıl sistemin uygulanıp belgelendirileceği standart ise ISO 22000:2005 standardıdır.
• TS EN ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi – Gıda...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kapsamı

ISO 22000:2005 dünya çapında güvenli gıda tedarik edilmesini sağlama amacıyla düzenlenmiş yeni bir standarttır.
ISO 22000:2005 standardı, gıda endüstricilerinin, müşterilerine ve tüketicilerine karşı, gıda güvenliği ilkelerine ne kadar bağlı...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Amacı Nedir ?

• ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardının yorumlanmasını sağlamak.
• Bu standardın getirdiği yenilikleri özümsemek
• Gıda Güvenliği kavramlarını anlayabilmek....

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Gelişti ? Tarihçesi Nedir ?

Gıda güvenliği yönetim sistemi tarihsel gelişimi incelendiğinde aşağıda belirttiğimiz süreçlerde yapılan gelişmeler ve değişmeler standardın şu andaki hale getirilmesine neden olmuştur...


Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Bir Standarttır ?

Genel yönetim sistemi ile oluşturulan standart çok kapsamlı bir yapı kurulmasını sağlamak için aşağıda belirtilen unsurlar kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktadır...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Kimler İçindir ?

ISO 22000:2005 Uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu, yemek (catering) ve paketleme firmaları dahil, tarladaki üretimden sofradaki yerini alıncaya kadar gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi İşletmelere Ne Kazandırır ?

Standart sistem standardı olarak işletmelere bir çok kazanımlar sağlamakta olup, başlıca aşağıda belirtilen unsurları direkt olarak sağlar.
• Bir gıda güvenlik sistemini planladığını,Uyguladığını, sürdürdüğünü...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Faydaları Nelerdir ?

Gıda güvenliği bir yönetim sistem standardı olması nedeniyle işletme yönetim olgusunu ön plana çıkartarak çok geniş bir fonksiyon ortaya koymuştur ki işletmeler bu fonksiyonları ve adımlarını uyguladıkları taktirde...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle HACCP Arasındaki Farklar Nelerdir ?

İki standartta özellik ve yapı bakımından çok farklılıklar arzetmekte olup kısaca aşağıda verilen unsurlarla kıyaslanmaktadır.
• Tasarlanmış kullanımlarına göre tüketici için ürünleri sağlamada...

Devamı...

ISO 22000:2005 İle ISO 9001 Standartları İlişkisi Nedir ?

Yönetim sistemleri olarak ortak ilişkiler aşağıda belirtildiği gibidir.
• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri şartlarının karşılanmasında, kalite yönetim sisteminin şartlarını ortaya koyar...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Neler Getirdi ?

Gıda Güvenliği yönetim sistemi ile işletmelerde yapılması gereken uygulamalar, olması gereken şartlar gibi düzenlemelerin açık ifade ile aşağıda beyan ettiğimiz unsuzları getirmiştir.
• Tamamen firma dışı uzmanlarca geliştirilmiş gıda güvenliği yönetim sisteminin (HACCP plan ve ön koşul programlarının)...

Devamı...

ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Nasıl Oluşturulur ?

Aşağıdaki unsurlar yerine getirilecek şekilde uygulanarak sistem oluşturulur.
• Tehlikelerin tanımlanması ve değerlendirilmesi yapılmalıdır.
• Operasyonel ön gereksinim programları yazılı hale getirilmelidir...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Standardı Başlıkları Nelerdir ?

1 Kapsam
2 Atıf yapılan standardlar
3 Terimler ve tarifler...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Detayları

ISO 22000:2005 Standardında Gıda güvenliği; gıdada tüketim anında gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerine giriş gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir, bu nedenle de gıda zinciriboyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir...

Devamı...

ISO 22000:2005 Belgesi Nasıl Alınır ?

Belgelendirme Prosedürü İle :
İntersistem gibi belgelendirme firmalarının yaptıkları tetkik 3.taraf tetkik olarak tanımlanmaktadır. Sistemini kurmuş ve uygulamaya almış olan firmaların Belgelendirilmesi aşağıda anlatılan...

Devamı...

Popüler Hizmetler

doğal gıda belgesi
Doğal Gıda Belgesi

Ürün Belgelendirme

akredite helal belgesi
Akredite Helal Belgesi

Gıda Belgelendirme

iso 9001 kalite belgesi
ISO 9001 Kalite Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 13485:2016 medikal cihazlar belgesi
ISO 13485 Medikal Cihazlar Belgesi

Sistem Belgelendirme

iso 14001:2015 çevre yönetim belgesi
ISO 14001 Çevre Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

ce belgesi
CE Belgesi

Ürün Belgelendirme

iso 50001:2018 enerji yönetimi belgesi
ISO 50001 Enerji Yönetimi Belgesi

Sistem Belgelendirme

kaldırma iletme ekipmanları periyodik kontrolü
Kaldırma İletme Ekipmanları Periyodik Kontrolü

Periyodik Kontroller ve Muayene