havalandirma-tesisati-periyodik-kontrolu

Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolü

İş hayatında, işletmenin yapısına uygun olan çeşitte ve modelde havalandırma tesisatı ve tesisatla ilgili ekipmanlar bulunmaktadır. Davlumbazlar, klima havalandırma tesisatları, lokal egzozlar, konfor, duman ve hava hızı vb. işlevlerde kullanılmak üzere ekipmanlar ve tesisatlar bunlara örnek olabilir.

Yasal yönetmelik gereği işyeri havalandırma tesisatları ve ekipmanları standartlarına uygunluk sağlayacak şekilde kontrole tabidirler.

Sağlık ve güvenlik gereksinimlerini güvence almak için yapılan bu işlemler, ekipmanlar, soluk aldığınız yapıdan zarar görmemeniz için uygulanmaktadır. Bu uygulamalara; iş yerleri, kamu daireleri, hastaneler, restoranlar, oteller, alışveriş merkezleri, fabrikalar, atölyeler vb. toplu çalışma ve yaşam alanlarında çokça rastlamak mümkündür.

İşletmelerin ve iş ortamlarının temiz hava ihtiyacının, çalışanların konforunun sağlanması için havalandırma ve iklimlendirmenin önemli olduğundan ortamda kirlenmiş olan havanın doğru bir şekilde atılması ve taze havanın sağlanması için uygun bir havalandırma sistemi oluşturulmalıdır.

Havalandırma kontrollünde, kalibre cihazlarla sisteminin sağladığı hava, menfezlerden ölçülerek ortama sağladığı debinin hesaplanması ile projede olması ihtiyaç duyulan debi ile karşılaştırılarak proje uygunluk değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Başa Dön

Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliği için Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolü, havalandırma tesisat projesinin gerekliliklere ve şartlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi ile başlar.

Havalandırma ve klima Tesisatına ait periyodik kontrolleri ve periyodik kontrol form ve periyodik kontrol raporları standartlarla tespit edilmemiş olması kaydı ile 1 yıl geçerlidir. Şayet standartlarda belirtilmiş ise belirtilen sürelere riayet edilerek kontrol aralıkları düzenlenir.

Periyodik kontrol gerekleri çerçevesini çizen zorunlu doküman İş Ekipmanlarının Kullanılmasında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğidir. Yönetmelikte gerekli standartlar fikir vermek amacı ile yayınlanmaktadır. Tesisatlar için gerekli olan tüm standartların tespit edilmesi ve periyodik kontrolde kullanılması gerekir.

2. Adım standartların ve gerekliliklerinin tespiti ve ilgili ekipmanda aranmasıdır.

3. Adım standartlarda yer alan kriterlerde gerekli test uygulamalarının yapılması ve tüm bulgularla birlikte periyodik kontrol formuna rapora işlenmek üzere kayıt edilmesi gerekir.

Başa Dön

Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Yasal mevzuatlarımızdan olan olan Iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik gerekleri yönetmeliğinde havalandırma ve iklimlendirme sisteminin 1 yıllık periyotta minimum 1 defa periyodik kontrolleri, projede belirtilen kriterlere münasip olup olmadığının belirlenmesine yönelik olarak yapılmasını zorunlu kılar.

Başa Dön

Havalandırma Tesisatı Periyodik Kontrolü Hizmet Kapsamı

  • Tüm Havalandırma Tesisatları,
  • Tüm Klima tesisatları
Başa Dön

Periyodik Muayene Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene kontrolü yapılan Havalandırma Tesisatının muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.

Başa Dön
Not: Bu Bölümdeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. 01 Ocak 2022 itibarı ile periyodik kontrol işlemlerini yapmamaktayız.
iso-9001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 9001 Belgesi
Belgelendirme
helal-belgesi-popular-hizmetler
Helal Belgesi Belgelendirme
iso-27001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 27001 Belgesi Belgelendirme
vegan-belgesi-populer-hizmetler
Vegan Belgesi Belgelendirme
dogal-gida-belgesi-populer-hizmetler
Doğal Gıda Belgesi Belgelendirme
iso-22000-belgesi-populer-hizmetler
ISO 22000 Belgesi Belgelendirme
iso-14001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 14001 Belgesi Belgelendirme
Kalitenizi "Tescillemek" ister misiniz ?