Birçok sektörde paletli yüklerin taşınması – istiflenmesi gerektiğinde kullanılabilen istif makineleri şirketler için kullanılışlı ekipmanlardandır.
Bir yaya operatör tarafından el ile itilecek, çekilecek ve yönlendirilecek şekilde tasarımlanmış, çatal kolları, platformu veya diğer yük taşıma tertibatı ile teçhiz edilmiş, taşıyıcı destek ayakları olan, eğim olmaksızın kızaklı taşıt olarak ürünün standart’ın da belirtilmiştir.
Başa DönEkipmanın Görsel, Zincir, İşlevsellik, Hidrolik Sistem, Yürür grubu, ve Kaldırma grubu kontrolleri ile Statik-Dinamik yük testlerinin gerçekleştirilmesi ile İstif Makinası Periyodik Kontrol Muayenesi yapılır.
Görsel Kontroller: Korozyon, görülebilen çatlaklar, deformasyon durumu, çarpıklık-eğrilik vb. gibi
İşlevsellik kontroller: Ekipmanın yüksüz durumdayken yürür grubu, hidrolik sistem ve kumanda kolunun işlevsellik kontrolleri Statik-Dinamik Testler: Yük testleri 1:1 olarak ekipmanın max kapasitesin de yük kaldırma diyagramında müsaade edilen yükseklikte 10 dk süresince yük uygulanarak ve yüklü durumdayken ekipman hareket ettirilerek yük testleri gerçekleştirilir.
Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve bulundurulması gereken yükler ile ilgili olarak İntersistem Teknik Personeli tarafından önceden mail yolu ile bilgilendirilir.
Başa Dönİstif Makinası periyodik muayenesi; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile TS EN ISO 3691-5, TS 10689, TS ISO 5057, TS 10201 ISO 3184, TS ISO 6055, TS ISO 22915-1 standartların da belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır.
Başa DönKaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan istif Makinası 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla İstif Makinasın da periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.
“İlgili Mevzuat gereği yönetmeliğin Ek III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile İlgili Hususlar bölümünün 1.4 Maddesi gereği; “Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır ibaresi yer almaktadır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemişse iş ekipmanının periyodik muayene & kontrol, bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.
Başa DönKontrolü yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standardın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.
Başa DönPeriyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.
Başa Dön