TS EN 1494+A1 Ürün standart’ın da; Bir yükün kaldırılmasını, indirilmesini ve hareket ettirilmesini sağlayan teçhizat tanımlanmıştır. Hidrolik kriko, Pompa ile birleşik hidrolik kriko, Pompa ile birleşik olmayan hidrolik kriko, Çeneli hidrolik kriko, Seyyar hidrolik kriko, Pnomatik kriko, Hidrolik transmisyon krikoları bu standartd kapsamındadır.
Başa DönEkipmanın Gözle Muayenesi: Yük kaldırma elemanları, taşıma tertibatları, elektrik topraklama, kumanda tertibatları, çatlaklık, korozyon, deformasyon, çarpıklık vb. gibi standartta belirtilen kriterler kontrol edilir.
İşlevsellik kontroller: Ekipmanın, kaldırma tertibatı, hareket hızı, güvenlik sistemleri, kumanda tertibatı, mekanik/hidrolik sistemi, frenleme sistemi gibi donanımların işlevsellik kontrolleri gözlenir.
Statik-Dinamik Testler: Yük testleri ekipmanın kapasitesinin 1.25 katında dinamik ve 1.5 katında statik yük kaldırma testi uygulanması gerekmektedir.
Dinamik Test: Ekipmanın maksimum kapasitesinin 1.25 katı yük altında kaldırma sistemi çalıştırılarak ekipman gözlemlenir.
Yerden 10 cm yükseklikte 10 dk süresince yük uygulanarak ve 1.5 katında yüklü durumdayken statik yük testi gerçekleştirilir.
Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ve bulundurulması gereken yükler ile ilgili olarak İntersistem Teknik Personeli tarafından önceden mail yolu ile bilgilendirilir.
Başa DönTaşıt Kaldırma Donanımı periyodik muayenesi; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile, TS EN 1494+A1, standartların da belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır.
Başa DönKaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan Liftler 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla vinçlerin periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.
“İlgili Mevzuat gereği yönetmeliğin Ek III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile İlgili Hususlar bölümünün 1.4 Maddesi gereği; “Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır ibaresi yer almaktadır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemişse iş ekipmanının periyodik muayene & kontrol, bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.
Başa DönKontrolü yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standardın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.
Başa DönPeriyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.
Başa Dön