yangin-tesisat-ve-ekipmanlari-periyodik-kontrolu

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın esnasın da yangının büyümeden söndürülmesi, can ve mal kayıplarını önlemek için kurulan yangın söndürme sistemleri, binalar, okullar, işletmeler, fabrikalar, tehlikeli iş yapan tesisler ve gemiler de çeşitli yangın söndürme sistemleri kullanılmaktadır.

Olası bir yangın esnasında yangın söndürme sisteminin hemen devreye girmesi, her an çalışır durumda olması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle yangın söndürme sistemlerinin periyodik muayenesi yaptırılmalıdır.

Başa Dön

Yangın Söndürme Sistemleri Nelerdir ?

Sulu Söndürme Sistemleri

  • Sprinkler Söndürme Sistemleri
  • Yangın Pompaları
  • Yangın Dolabı
  • Yangın Hidrant Sistemleri
  • Water Mist (Su Sisi) Söndürme Sistemleri

Köpüklü Söndürme Sistemleri

  • Köpük Konsantrasyonları
  • Köpüklü Sprinkler Sistemleri
  • Köpük Jeneratörü
  • Köpük Monitörü

Temiz Gazlı Söndürme Sistemleri

  • FM200 Gazlı Söndürme Sistemleri
  • Novec 1230 Söndürme Sistemleri
  • Inert Gazlı Argon Söndürme Sistemleri
  • Panel İçi Söndürme Sistemleri

CO2 Gazlı Söndürme Sistemleri

Davlumbaz Söndürme Sistemleri

Başa Dön

Yangın Söndürme Sistemleri Periyodik Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ile ilgili olarak İntersistemteknik Personeli tarafından önceden mail yolu ile bilgilendirilir.

Yangın söndürme sistemleri periyodik kontrolleri sırasında firmanın çalışmış olduğu yangın söndürme sistemi firmasının teknik servisi periyodik kontroller öncesi hazır bulunmalıdır.

Kontrole başlamadan önce bina tehlike sınıfı belirlenir.

Muayene sadece bakımcı personelin eşliğinde başlayabilir.

Muayene öncesinde mümkünse kontrol yapılacak olan firmadan istenen projeler, şemalar incelenir. Bu incelemeye göre nasıl bir kontrol yapılacağı ve neleri kapsayacağı firmaya bildirilir

Sisteme ait olan Borulama proje ; hidrolik hesap ; sprinkler yerleşim projesi incelenerek saha yerleşimi

Sistemin hattındaki suyun test ve boşaltma hattından açılarak devreye girip girmediği ve pompa sisteminin devreye girip girmediği

Pompa Testleri gerçekleştirilir.

Gong testi Yangın tesisatında ki gonglar tespit edilerek kontrolleri gerçekleştirilir.

Sprinkler (Yağmurlama) Sistemi testi

Kaçış aydınlatmaları

Yangın dolapları, yangın hidraantları

Yangın söndürme tüpleri

Yangın algılama sistemi

Sistemde bulunuyorsa gazlı söndürme sistemi

Duman sızdırmaz kapı ve sızdırmazlık raporu vb kontroller standartlarda belirtilen kriterlere göre kontroller gerçekleştirilmektedir.

Başa Dön

Yangın Söndürme Sistemleri Periyodik Muayenesi Neye Göre Yapılır ?

Yangın söndürme sistemlerinin periyodik muayenesi; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845, TSE ISO/TS11602-2, TS EN 15004-1 standartların da belirtilen kriterlere göre periyodik muayenesi yapılmalıdır.

Başa Dön

Yangın Söndürme Sistemleri Periyodik Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Yangın söndürme sistemleri 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde Madde 2.3 Tesisatlar bölümünde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla yangın söndürme sistemlerinin periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.

“İlgili Mevzuat gereği yönetmeliğin Ek III Bakım, Onarım ve Periyodik Kontrol ile İlgili Hususlar bölümünün 1.4 Maddesi gereği; “Periyodik muayene aralığı ve kriterleri standartlarda aksi bir şekilde belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri ve muayeneleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır ibaresi yer almaktadır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemişse iş ekipmanının periyodik muayene & kontrol, bulunduğu işyerindeki ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi bazı faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk analizi ve değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılmalıdır.

Başa Dön

Yangın Söndürme Sistemleri Periyodik Muayene Kontrol Raporu Nasıl Hazırlanır ?

Kontrolü yapılacak yangın söndürme sisteminin İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve standartlar da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan bulgular rapora işlenerek Teknik Yöneticinin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

Başa Dön

Periyodik Muayene Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene kontrolü yapılan Yangın Söndürme sisteminin muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa sürede ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.

Başa Dön
Not: Bu Bölümdeki içerikler bilgilendirme amaçlıdır. 01 Ocak 2022 itibarı ile periyodik kontrol işlemlerini yapmamaktayız.
iso-9001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 9001 Belgesi
Belgelendirme
helal-belgesi-popular-hizmetler
Helal Belgesi Belgelendirme
iso-27001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 27001 Belgesi Belgelendirme
vegan-belgesi-populer-hizmetler
Vegan Belgesi Belgelendirme
dogal-gida-belgesi-populer-hizmetler
Doğal Gıda Belgesi Belgelendirme
iso-22000-belgesi-populer-hizmetler
ISO 22000 Belgesi Belgelendirme
iso-14001-belgesi-populer-hizmetler
ISO 14001 Belgesi Belgelendirme
Kalitenizi "Tescillemek" ister misiniz ?